VI INVITERER TIL ÅPNE MØTER

DIN SMERTE - på alvor!

Tirsdag 10. mars kl. 18.00 – 20.00 på St. Olavs Hospital, Kunnskapssenteret KS11

Tema: Helsedepartementets satsing på langvarige smerter med uklar årsak.

Hva skjer i kroppen når smertene blir langvarige

Foredragsholdere: Petter Borchgrevink og Astrid Woodhouse fra Smerteklinikken

 

Onsdag 11. mars kl. 10.00 – 12.00 på St Olavs Hospital, Gastrosenteret GSU1

Tema: Usynlig syk.

Foredragsholder: Psykolog Arild Rugset

KL. 12.00 – 14.00

Tema: Mine erfaringer med bruk av TENS som smertelindring.

 Foredragsholder: M. Jakobsen

 

 

Ønskelig med påmelding via www.kroniskesmerter.no eller på telefon 467 70 668

 

Enkel servering

 

Jeg kommer tirsdag
Jeg kommer onsdag

Dark Subtitle

Dark Body Text - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In ac mauris velit. Nulla varius urna orci, non venenatis quam lobortis varius. Duis ut nunc id turpis mollis aliquet sed quis ante. Nunc gravida turpis a vehicula scelerisque. Suspendisse faucibus, quam non tempor pulvinar, arcu massa commodo neque, id convallis diam justo molestie velit.

Smerteforskning

I et forskningsprosjekt på Oslo Universitetssykehus trenger de friske pasienter for å kunne utvikle bedre hjelp og behandling for smertepasienter.

Publisert 19.6.2019

Kanskje har du venner og familie som kan tenke seg å stille opp for hjelpe? Det er verdifull innsats. De trenger friske mennesker mellom 20 og 80 år?

Kort fortalt:
Det er svært mange mennesker med smerter som vi i dag ikke finner noen forklaring på. Vi trenger friske personer for å studere hvordan nervesystemet vårt fungerer. Deltakere kan hjelpe oss til å bli flinkere til å utrede nerveskader og smertetilstander.

Vi vil påføre deltakerne korte stimuleringer på huden i form av varme og kulde. Det kan være lett smertefullt, men er ikke skadelig. Testen vil ta 1- 1 ½ time. Du honoreres med gavekort på 250 kroner.

De som tenker at de kanskje kan bidra kan registrere seg her: https://www.ous-research.no/formi de kan også ringe: 23 01 61 67 eller send e-post til post.formi@ous-hf.no

Studien starter i september 2019 og utføres ved Ullevål sykehus, Bygg 37B, 3. etasje ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI).

Hvis du ønsker å lese mer om hvem som kan delta se inklusjons/eksklusjonskriterier og les studiens samtykke her. (OBS! I denne studien vil det ikke bli tatt genetiske prøver og ikke alle testene som er beskrevet i samtykket vil utføres da dette kun er en del av et større prosjekt.)

Pasientene kan forbedre smerteforskningen

Noe av den viktigste smerteforskningen i verden kommer fra Skandinavia. Men forskningen kan bli enda mer relevant dersom pasientene får være mer med i arbeidet.

Av Elin B. Øvrebø Publisert 15.04.2019
Sist oppdatert 15.04.2019

Marion Jakobsen, Rune-Armand Strømberg og Jorunn Arnesen fra Foreningen for kroniske smertepasienter var på SASP-konferansen for første gang. De ønsker mer samarbeid mellom pasientorganisasjoner og forskere. Foto: Elin B. Øvrebø

Det var konklusjonen under en workshop utenom det vanlige på årets SASP-konferanse i Oslo i april. Seks pasientrepresentanter fra ulike brukerorganisasjoner, 13 smerteforskere og representanter fra Ekstrastiftelsen og Kavli-fondet var samlet rundt bord for å finne ut hvordan smerteforskningen kan forbedres. Sesjonen ble ledet av Anna Fryxelius, som er avdelingsleder for organisasjon og utvikling ved Norges Revmatikerforbund.

Lærer av hverandre

Det er første gang the Scandinavian Association for the Study of Pain (SASP) har en slik workshop om brukerinvolvering på sin årlige konferanse. Deltakerne skulle diskutere og ta stilling til følgende spørsmål: Hva er de positive sidene ved brukerinvolvering? Hva ønsker pasientene at vi skal vite? Hvordan kan pasientene involveres tidligere i forskningsprosessen? Hvordan kan vi øke effekten av forskningsresultatene? Resultatene blir samlet og brukt for å forbedre framtidig smerteforskning i Skandinavia.

Workshopen var veldig nyttig, mener Marion Jakobsen fra Foreningen for kroniske smertepasienter.
- Vi har sett behovet for mer brukermedvirkning i forskningen, men ikke helt visst hvordan det bør løses. Det er veldig bra at det ble arrangert en workshop! Alle fikk sagt sitt. Det hjelper for begge sider å høre på hverandre, sier hun.

Likemenn rundt bordet

Jakobsen deltok på konferansen og workshopen sammen med sine kolleger Jorunn Arnesen og Rune-Armand Strømberg.
- Jeg opplevde at vi alle var likemenn rundt bordet. Alle fikk sagt meningene sine. Dette ønsker jeg gjerne mer av! sier Strømberg.

- Det har vært veldig bra å være med workshopen og konferansen! Det er viktig for oss å treffe fagmiljøet og se hva som skjer. Og at vi får være med og lære opp brukermedvirkning, sier Arnesen.

- Det er viktig at vi som pasientgruppe blir lyttet til. Det er jo våre problemer og sykdommer det forskes på. Mange forskere er ikke vant med å prate med pasienter, sier Strømberg.

Kan korrigere forskerne

Også professor Audun Stubhaug fra Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus fikk mye ut av samtalen rundt bordet med pasientrepresentantene.
- De kan hjelpe oss med å komme frem til viktige mål for resultater av forskningen, og at de kan korrigere oss slik at vi unngår bare å forske på det vi synes er spennende, sier han og synes at diskusjonen var fruktbar.

- Alle rundt bordet bidro! Jeg lærte mye om hvordan brukermedvirkning i forskning kan organiseres. Brukerrepresentantene bør være med i visse faser i forskningen, særlig viktig er det i begynnelsen av planleggingen, sier Stubhaug.

RETTIGHETER

Går du glipp av dine rettigheter som smertepasient?

Som kronisk smertepasient kan du ha krav på en rekke ytelser. Denne artikkelen gir en kortfattet redegjørelse for noen av de viktigste av disse rettighetene. For mer informasjon, gå inn her.

Bli med på filmpremiere på nett for barn med hodepine.

I dag er vi veldig stolte av å kunne lansere 12 nyttige filmer om hodepine/migrene hos barn. I filmen deltar tre barn med migrene og deres familier, og hodepinespesialist Dr. Tine Poole forteller om hvordan migrene for barn arter seg og hvordan barnet kan få hjelp. Målet er at alle barn med hodepine skal få komme til lege for å få en diagnose og behandling, og derved et bedre liv.

For mer informasjon, gå inn her.

DEL på Facebook og hjelp barn med hodepine til et bedre liv

I slutten av mai er vi stolte av å kunne lansere informasjonskampanjen "søkeord: Barn + migrene".

For mer informasjon, gå inn her.

Den Kroniske smertens skam -kan me mestre den?

Medlemsmøte I Egersund 22. Mars 2018

For mer informasjon, gå inn her.

FKS hjelper barn med hodepine

I slutten av mai ruller vi ut "Søkeord: Barn + migrene". Vi i FKS vet hva smerter er, og nå vil vi gjøre en innsats for at flere barn med hodepine skal få hjelp slik at de ikke blir kronikere!

For mer informasjon, gå inn her.

Har ditt barn mye hodepine?

Visste du at 1-2 elever i hver klasse har migrene, og at veldig mange ikke har fått diagnosen hos legen?

For mer informasjon, gå inn her.

Farmasiet.no

FKS har inngått et spennende samarbeid med nettapoteket Komplett Apotek. Avtalen innebærer at du som medlem kan handle et bredt utvalg apotekvarer til 10% rabatt. For å lese mer om avtalen gå inn her.

Styreweb kurs

Fredag 01.09.17 kom 28 forventningsfulle mennesker til Gardermoen for å lære om Styreweb. De kom fra Tromsø i nord og Kristiansand i sør. Fra de dype skoger og fra det forblåste Vestlandet. Forventningene var store. For noen var alt nesten nytt, mens flere hadde lært seg en del på egenhånd. For å lese mer om Styreweb kurset, gå inn her.

Refleksjonsgruppe

for deg med langvarige smerter

Lærings - og mestringssenteret, Bærum sykehus

For mer informasjon, gå inn her.

Ønsker du å annonsere eller skrive i Glimt?

Glimt-redaksjonen tar imot bidrag fra alle, så lenge teksten har relevans for vår målgruppe. Både korte og lange tekster (bokanmeldelser, fag artikler, egne erfaringer fra helsevesen etc, leserbrev og debattinnlegg) tas imot. Redaksjonen oppfordrer fagfolk som arbeider i miljøet til å skrive. Vil du annonsere i Glimt, så ta kontakt med redaksjonen.

Mangler pasienter med «riktige» smerter

Forskere ved Sørlandet sykehus sliter med å finne nok pasienter til ny, unik forskning. Rundt fem prosent av den voksne befolkningen i den vestlige verden har kroniske og alvorlige nervesmerter. Ofte har man lite behandling å tilby slike pasienter og mange håper at man skal finne nye behandlingsmetoder, melder NRK.

Nye pasientrettigheter

Fra og med 1. november styrkes pasientrettighetene for pasienter som har henvisning til spesialisthelsetjenesten

Kilde: Helsedirektoratet

Artikkel om meditasjon og smerter inkludert en beskrivelse av en enkel meditasjonsøvelse

Kari Helena Skogseid har skrevet artikkelen til Glimt 3 2015.

Hele artikkelen kan leses i sin helhet her

Jungelhåndboka

Jungehåndboka er unik. Alle aktuelle lover og rettigheter innenfor velferdsretten. Boka er delt inn i flere kapitler, og tar for seg:

For mer informasjon gå inn her

Særfradrag for store sykdomsutgifter fortsetter med samme regler som i fjor.

De som fikk fradrag i 2010 og 2011 kan ha krav på særfradrag, Regelen er at de som fikk fradrag i 2010 og 2011 og har utgifter over grensen på 9.180 kroner kan få fradrag av 67 prosent av sykdomsutgiftene.
Derfor må du ta vare på kvitteringer på samme måte som tidligere. Departementet har siste året jobbet med skattereformen. Vurderinger rundt særfradraget for store sykdomsutgifter har de måttet skyve ut i tid

Ny veileder: Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator

Brukere og pasienter skal få tilbud om rehabilitering og habilitering, individuell plan og koordinator i samsvar med sine behov.

Kilde helsedirektoratet.no

Legelisten utvider sin oversikt over behandlere.

Legelisten hjelper deg å finne leger, tannleger og kiropraktorer

Mat mot smerte

For at smertedempende systemer skal fungere optimalt, trenger det visse stoffer som vanligvis kommer fra kosten, sier overlege Rae Frances Bell.

Hun er seksjonsoverlege ved Smerteklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Publisert 3.8.15 for Norsk Ukeblad

http://www.klikk.no

Smertene som aldri går over

Om kroniske smerter, slik ein pårørande opplever det

Klokka har passert fire på natta, eller kanskje er det like rett å seie på morgonen. Eg vaknar gjerne ei lita stund på denne tida, berre eit minutt eller tre før eg snur meg og sovnar att. Akkurat lenge nok til å registrere at senga ved sida mi er tom. Ho brukar vere det på denne tida.

Har du behov for å tilpasse boligen din?

Da kan du søke om finansiering til små eller store ombygginger og tilpasninger.

Å tilpasse en bolig innebærer å gjøre den egnet slik at du kan fortsette å bo i den, selv om du har nedsatt funksjonsevne.

Se http://husbanken.no/tilskudd/tilpasning-av-bolig/

Medisiner på utenlandsreise

Har du med reseptpliktige legemidler, må du alltid være forberedt på å kunne dokumentere at du er eier av medisinen.

Kilde Statens legemiddelverk

Slik gikk det da mor fikk kuttet uføretrygden

Uføretrygdede er ikke parasitter som snylter på de av oss som er så heldige at vi kan jobbe.

Organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker

Veileder fra Helsedirektoratet kan nå leses på nett

Dine resepter på helsenorge.no

Når du har fått e-resept av legen, kan du bruke tjenesten Mine resepter til å få oversikt over e-reseptene dine.

Nytt hjelpemiddel til å måle pasienterfaringer

Undersøkelser viser at få fastleger registrerer og følger opp pasienterfaringer.

Er du rullestolbruker ?!? sa hun

Er du rullestolbruker!? sa hun, fra bak meg. Jeg vrei meg rundt, men innen jeg fikk svart så spurte hun igjen, med litt annen formulering.

- Har du lyst til å engasjere deg i frivillig arbeide?

- Har du lyst til å engasjere deg i frivillig arbeide?

Behandlingsreisen 2018

Behandlingsreisen 2018 er i år avlyst på grunn av for få påmeldte.

For mer informasjon, gå inn her